/Media/Dcyebtsj/Logo Huisman

Zandwinproject Geertjesgolf

Tot 2032 wordt vanuit de Geertjesgolf zo’n 25 miljoen ton zand via een gesloten transportband naar Deest aan de Waal gebracht. Daarmee realiseert Huisman Etech Experts met Moors Bergharen een duurzaam alternatief voor vrachtwagenvervoer. De transportinstallatie is bovendien een primeur in de zandwinningssector. Een prachtig project waarin alle disciplines samenkomen die Huisman Etech Experts in huis heeft.

Industrie
Deest
2021
Meer weten?

Meer weten?

Rob vertelt je meer.

Unieke installatie voor een bijzonder project

Geertjesgolf is een van de grootste ontzandingen van Nederland. Opdrachtgever Nederzand wilde het zand op duurzame wijze naar de haven in Deest transporteren. Daarom is een twee kilometer lange gesloten transportband aangelegd onder de doorgaande weg. Dit bespaart 60 vrachtwagenritten per uur. De transportband wordt volledig elektrisch aangedreven, is geluidsarm en stoot geen schadelijke emissies uit. Huisman Etech Experts heeft de elektrotechnische en besturingsinstallaties van deze unieke transportband ontworpen en gerealiseerd.

20210309 Geertjesgolf (28)
20210309 Geertjesgolf (2)
20210309 Geertjesgolf (10)

Duurzame en hoogwaardige technologie

Voor de zandwinning worden twee zandzuigers ingezet. Nadat het zand ontwaterd en gezeefd is, wordt het via een transportband naar een 15 meter hoge installatie gebracht. Twee traversewagens rijden hier overheen en storten het zand op het zanddepot. Door dit depot lopen twee tunnels met transportbanden. Op afstand bediende kleppen zorgen ervoor dat de juiste zandselectie op de pipe belt conveyors terecht komt.


Huisman Etech Experts heeft de elektro- en besturingstechniek van de scheidingsinstallatie, het zanddepot en de transportband in eigen beheer geëngineerd en gerealiseerd. Wij installeerden drie trafo’s van in totaal 6.500 kVA om de drie installaties te voeden. Als gecertificeerd Siemens partner hebben we duurzame en hoogwaardige Siemens-technologie toegepast. Alle installaties zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid en efficiëntie.

20210309 Geertjesgolf (9)
20210309 Geertjesgolf (26)

Blik op de toekomst

Naast de realisatie van de elektrotechnische en besturingsinstallaties waren we ook betrokken bij de drijvende klasseerinstallaties. Hierbij konden we onze jarenlange ervaring in de scheepsbouwsector optimaal inzetten. Alle disciplines waarin wij actief zijn, kwamen in dit project samen. Dit heeft geleid tot een prachtig eindresultaat. We zijn ook verantwoordelijk voor het servicen en onderhouden van de door ons gerealiseerde installaties. Doordat Geertjesgolf hemelsbreed drie kilometer bij onze vestiging in Druten vandaan is, zijn onze field engineers snel ter plaatse in het geval van storingen. Hierdoor houden we de installaties de komende jaren continu draaiende.

Meer informatie?

Rob vertelt je meer.